mäsožravé rastliny | Návod na pestovanie mexických tučníc (Pinguicula)
Návod na pestovanie mexických tučníc (Pinguicula)
Tučnice (Pinguicula) sa vyskytujú takmer na celom svete.Asi 40 z celkového počtu 90 známych druhov sa vyskytuje v Mexiku. Sú to veľmi pekné a pomerne ľahko pestovateľné mäsožravé rastliny. Majú pekné, fialkám podobné kvety.
Tučnice chytajú svoju korisť na povrch svojich listov, ktoré sú pokryté veľkým množstvom drobných lepivých žliazok. Ich korisťou sú väčšinou drobné mušky, občas komár. Rastiny ich dokážu nachytať veľké množstvo. Ulovený hmyz rastlina natrávi a uvoľnené živiny vstrebe. Na povrchu zostane len skelet koristi, ktorý po čase prekryje nový list.

Zálievka v lete podmokom do podmisky, aby kvetináče stáli vo vode zhruba 0,5-1 CM. Mexické tučnice tolerujú aj tvrdú vodu, preto ak máte problém so zháňaním mäkkej vody, pestujte tučnice.
Na jeseň keď postrehnete že zo stredu ružice začínajú vyrastať menšie listy vo väčšom množstve, zálievku postupne obmedzíte. Rastlina začína prečerpávať všetky živiny z veľkých letných listov do nemäsožravej ružice sukulentných listov. Keď rastlina vytvorí zimnú ružicu, prestaneme s polievaním. Občas ich môžte jemne orosiť. Optimálne teploty pre zimovanie 10-20 stupňov celzia.
Koncom marca až začiatkom apríla začne rastlina tvoriť prvý väčší letný list, vtedy začneme so zálievkou.
Substrát na pestovanie mexických tučníc. Hrubší riečny piesok a rašelina v pomere 1:1
Svetelné podmienky, polotieň.

Prajeme vám úspešné pestovanie týchto zaujímavých rastliniek. Foto druhov a ich kvetov budeme postupne pridávať na náš eshop a do galérie.

admin (15-06-2022 11:11:34)

TOP produkty
akcie