mäsožravé rastliny | návod na pestovanie mäsožravých rastlín
návod na pestovanie mäsožravých rastlín
Návod na pestovanie mäsožravých rastlín.
Mäsožravky sa vyskytujú takmer na celom svete. Je známych okolo 650 druhov. Šesť druhov rastie aj na Slovensku.

Väčšina mäsožravých rastlín žije na pôdach chudobných na živiny hlavne na dusík a fosfor. Tieto živiny dokážu rastliny získať z ulovenej koristi. Všetky rody mäsožraviek majú v lapacích a tráviacich orgánoch enzým proteazu, ktorý štiepi bielkoviny. Ale živočíšna potrava u týchto rastlín nie je najdôležitejšia. Sú to rastliny ako každé iné a pre svoj život potrebujú fotosyntézu. Tým chcem povedať, že rastliny nie je potrebné kŕmiť, ale občas nejaká tá muška môže byť. Neodporúčam dráždiť listy, čiže pasce rastlín, rastliny to vysiľuje a vedie to k ich záhube.

Rastliny pestujeme v kyslej rašeline, ktorá môže byť zmiešaná s kremičitým pieskom v pomere 2:1. Rastliny rodu Nepenthes sa pestujú v epifytných substrátoch to znamená zmes rašeliny, borovicovej kôry a rašeliníka.

Mäsožravky presádzame každý druhý rok. Dávajte pri tom pozor, aby ste nepoškodili korene.

Väčšina rastlín potrebuje maximálne osvetlenie, to znamená položiť na miesto, kde svieti slnko, dobre znášajú aj letnenie vonku na priamom slnku s dostatočným prúdením vzduchu. Znášajú teplotu do 35 stupňov pri maximálnom osvetlení.

V zime, pri znížení svetelných podmienok by sa mala teplota pohybovať okolo 10 stupňov aj nižšie. Dobrá je chladná, svetlá chodba alebo veranda a pod.

Hlavne mucholapka podivná potrebuje v zime chladnejšie, lebo je menej svetla, sú kratšie dni a rastlina, keď má teplo, núti ju to rásť a vysiľuje sa. Na jar, keď sa začnú dni predlžovať mucholapka je tak vysilená,že už nevládze a odumiera.

Veľmi dôležité je rastliny polievať mäkkou vodou! To znamená dažďovou,destilovanou alebo aspoň poriadne aspoň 5 min. prevarenou (nie v rýchlovarnej kanvici, to nie je prevarená voda). Najlepšia je voda z reverznej osmózy.

Rastliny polievajte podmokom (do podmisky) - od jari do jesene by mali stáť 1-2 cm vo vode. Substrát nesmie nikdy preschnúť. Rastliny nehnojíme a ani neuzatvárame do nevetraných nádob.

Prajeme vám veľa úspechov pri pestovaní. Pokiaľ by ste mali nejaké otázky môžte nás kontaktovať.

admin (14-02-2016 17:32:35)

TOP produkty
akcie