tillandsie | Aranžovanie tillandsií
Aranžovanie tillandsií
Väčšina druhov tillandsií patrí do skupiny rastlín tzv. epifytov.
Epifyt znamená rastúci na inej rastline, nie je to však parazit!
Tillandsie sa na inú rastlinu dokážu prirásť koreňmi a držať sa, aby nespadli. Korene tillandsií, ale nemajú saciu schopnosť, preto ich využívajú len na mechanické uchytenie sa. Tým chcem povedať, že tillandsie sa nesadia.
V našom prípade tillandsie pestujeme buď naviazané alebo nalepené.
Naväzovanie na kôru
Rastliny naväzujeme na kusy kôry alebo konáre z viniča. Ja používam hlavne kôru z agáta, môžete použiť aj kôru z topoľa, brezy, no najtrvácnejšia je kôra z korkového dubu.
Na kôru namontujeme háčik z drôtu, aby sme rastliny mohli zavesiť. Nikdy nepoužívajte medený drôt, pre tillandsie je škodlivý!!!
Keď už máme pripravenú kôru s háčikom, tak môžeme začať s naväzovaním. Na naviazanie tillandsii na kôru je najlepšie použiť pásik z dámskej silonky. Je to materiál, s ktorým sa dobre pracuje, lebo je pružný. Keď je rastlinka naviazaná môžeme ju zavesiť na miesto s dostatkom svetla. Väčšina tillandsií sa naväzuje tak, aby vrchol rastliny smeroval šikmo nahor. Sú ale druhy, ktoré rastú vrcholom smerom šikmo nadol, ako napr. t.bulbosa a dokonca t.atroviridipetala musí rásť vrcholom kolmo nadol.
Naliepanie
Druhý spôsob aranžovania tillandsií je ich naliepanie. Na lepenie tillandsií nikdy nepoužívajte sekundové lepidlo,lebo obsahuje kyanid a to je jed. Ja už dlhé roky na lepenie tillandsií s úspechom používam chemoprén.Chemoprénom sa lepí lepidlo na lepidlo. Dajú sa použiť aj iné vodeodolné lepidlá. Tillandsie sa môžu naliepať na rôzne samorasty, porézne kamene, peknú kôru ale aj na rôzne podložky z keramiky atď.
Po čase tillandsie vytvoria korienky, ktorými sa ešte sami prichytia o podklad.

admin (14-02-2016 17:15:26)

TOP produkty
akcie